Quantcast
Channel: HurDetFunkar » Naturkunskap
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Så mycket bättre

$
0
0

Detta inlägg hette först ”Lär dig om världen i siffror” men kallas nu ”Så mycket bättre” p g a detta är ett inlägg för alla; bönder, rockare, elever, lärare och allt där emellan, antar att Googles sökmotorer får fnatt men det är det värt. I högermarginalen på HurDetFunkar så finns diverse klickbara bilder som är länkar vilka leder dig till allt från; svenska Wikipedia, Google translate, enhetskonverterare till miniräknare mm (tryck ner Ctrl-knappen samtidigt som du trycker på en länk så öppnas den i ett nytt fönster). Få av dessa är egentligen nödvändiga då nästan allt går att göra i en av webbens mest spännande verktyg, här endast som bildlänk men i högermarginalen kan du skriva frågor direkt t ex 2x+3=5 eller skriv Karlstad och se vad du får. Wolram Alpha kräver att du ställer frågorna på engelska men tycker du det är svårt så kan du skriva din fråga på svenska via Google translate och kopiera din översatta fråga till Wolfram Alpha.

Stephen Wolframs gåva till världen,  Wolfram Alpha! Redan som 15-åring publicerades han första gången och fick sin doktorsexamen i teoretisk fysik från Caltech vid en ålder av 20. Han började intressera sig för datorer runt 1973 och i ett lika själviskt syfte som Galileo byggde sin första stjärnkikare, byggde Wolfram Mathematica, ett matematiskt verktyg som använts av forskare i hela världen men som kräver ett avancerat matematiskt språk. De ville båda se världen med starkare glasögon, Galileo med en kikare som såg längre ut i universum än vad någon människa tidigare sett och Wolfram med hjälp av ett dataprogram så att han kunde räkna på fenomen om allt som finns i universum.  Mathematica, Wi, har nu utvecklats till Wolfram Alha, Wi, och är i särklass det mest användarvänliga verktyg som världen har skådat. Se två snabbgenomgångar om hur du redan nu kan använda Wolfram Alpha men se även denna och testa själv.

Språket du måste ställa frågan på är inte matematiskt men än så länge är det engelska. Detta är ett verktyg som utvecklas snabbt så mitt antagande är att vi snart kan ställa frågor på alla språk. Om du inte får fram vad du väntar dig av Wolfram Alpha så kan denna lista av vad programmet innehåller och olika sätt att ställa sin fråga i t ex matematik hjälpa. Programmet är byggt så så att enklast tänkbara frågor ska få kloka svar i den mån programmet kan tolka. Det finns också ett nedladdningsbart program med en mängd olika interaktiva resurser som kan laddas ner gratis här. Se själv Wolframs egen berättelse om sin innovation som vi alla kan ta del av gratis och som allt fler hjälper till att utveckla. Wolfram Alpha kan verkligen väcka intresse för långt mycket mer än bara matematik, det är ett verktyg för långt mycket mer än matematik men är som så mycket annat runt oss, byggt med hjälp av matematik.

En som lika envetet som Wolfram har gjort världen tillgänglig i siffror är svensken Hans Rosling, Wi, som med hjälp av sina bubbelgrafer i GapMinder visar statistiska data om världen som får alla att vakna, välj och vraka bland filmerna. Lär dig gärna använda Gapminder med dina elever.

Har även fått några tips på mindre statistikprogram där du själv kan lägga in olika data och analysera men glöm inte att även Wolfram Alpha klarar all statistik du kan tänka dig, mig skulle det inte förvåna om vi snart får resultaten där visualiserade lika snyggt och intresseväckande som Gapminder klarar. Programtipsen jag fått men inte hunnit testa heter, The R Project for Statistical Computing och det andra heter,  Motion Chart vilket  är Googles version vilken jag tror helt bygger på Gapminders bubblor. Får man tro Arthur Benjamin så är statistik och sannolikhetslära något som vi alla måste bli bättre på för att förstå vår digitaliserade omvärld och det ligger nog en hel del i det, se Arthur Benjamin’s formula for changing math education. Vi skall inte heller glömma bort vad mycket vad mycket beräkningar som går att göra med program som Excel eller googles egen variant, spread sheet vilket förstås kräver en gmail men har du inte redan skaffat det så är det dags.

Ett annat program som du själv kan göra många matematiska applets mm, med heter GeoGebra. Programmet finns både som webbapplet och som nedladdningsbart. Lär dig endera själv hur du använder det eller gå till en gedigen samling av redan färdiga applets på Georgios Smedja i Fysik och Matematik.

På HurDetFunkar hittar du fler tips och gratisprogram och i den mån jag hittar fler bra verktyg så uppdateras både detta inlägg och mina länklistor så håll koll. Ett mindre grafritande program som de flesta verkar nöjda med då det är både gratis och lätt att lära sig, heter Graph och är bara att ladda ner och börja använda för att visa funktioner och koordinatsystem i klassrummet.

Missa inte att du är med i en tidsepok där utvecklingen av världens samlade kunskap är tillgängligare än någonsin och vila i att du kan lära dig att ta fram precis allt som du önskar veta.

Vill i korthet även ta upp en riktigt intressant resurs i form av en skolhjälp med filmade genomgångar som är smarta och lätta att följa i en mängd olika områden. Du har säkerligen inte missat att jag länkar en hel del till Khan Academy, se länken virtual classrooms med Khan. Du får själv bedöma detta material av mestadels filmade genomgångar. Kanske kan du som lärare få bra idéer om hur du kan lägga upp olika presentationer om du inte tycker eleverna är mogna för engelska genomgångar.  Till matematik finns även en övningsbank som är smart upplaggd även om den inte följer svenska kursplaner. Kursplaner i all sin ära men de ser i regel ganska lika ut, och basen i ämnen som matematik kommer sannolikt alltid att se helt lika ut. Khan liksom övriga ovanstående plattormar har samlat de bästa kring sina projekt och kommer att växa så börja titta lite på dem redan nu.

Med så många riktigt stora och riktigt generösa samarbetsvilliga personer så som ovan m fl så tror jag på en framtid där de bästa innovationerna byggs ihop och översätts på alla språk i användarvänligast tänkbara format. Det är bara att luta sig tillbaks och se vad de levererar i morgon eller kasta sig in i det globala samarbetet som bedrivs på alla kanaler och bidra.

Att vara matematiklärare kan vara lite som att sälja något på en marknad som inte ropar efter din produkt men enligt lag tvingas köpa den. Lyssnar i skrivandets stund på Dan Meyer: Math class needs a makeover och Conrad Wolfram: Teaching kids real math with computers. I en värld som kräver allt mer matematisk kunnande måste vi hitta vägar att väcka intresset men många gånger handlar det mer om att minska rädslan, Brene Brown: The power of vulnerability

Låter denna låt av Ted Gärdestad avrunda detta inlägg. Den passar helt enkelt in då jag tycker den handlar om att utveckla saker tillsammans. Njut av ”Så mycket bättre” med Ted.

Det institutionella sättet att arbeta utmanas av nya och effektivare sätt. Lyssna gärna på Clay Shirky on institutions vs. collaboration


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles


Byta batteri Swedbank säkerhetsdosa


Krysslösningar nr 11


Leif GW Persson periodsuper


Nytt och flytt i sjuan


TV4-profilens chockerande skilsmässa


Olika villkor för karriärtjänster


Bygga på betongplatta


Ukulelevågen har tagit honom till Liverpool


Ålänning omkom i tragisk knivolycka


Dödsfallsnotiser